Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ερωτήματα ενός (τρομοκρατημένου) πολίτη...




Μερικές επισημάνσεις που δεν έχουν τεθεί από ΚΑΝΕΝΑΝ αυτές τις μέρες, με αφορμή τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για άλλους έξι:

1. Σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου, ειδικά του κυριακάτικου, στη δικογραφία που κατέχει πλέον η ανακρίτρια, «δεν προκύπτουν ενδείξεις ή ευρήματα που να συνδέουν τους τέσσερις που ήδη κατηγορούνται ή τους άλλους έξι για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις». (Καθημερινή, 27/09/2009).

2. Όμως, οι συλληφθέντες συνδέονται από την Αστυνομία με τις βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια Χηνοφώτη – Κατσέλη, που αποδόθηκαν, από την Αστυνομία, στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της φωτιάς». Πώς συνδέονται; «Εκείνο που συνδέει, κατά τη δικογραφία, τους συλληφθέντες με τις δύο αυτές ενέργειες, είναι το εργαστηριακό εύρημα που πιστοποιεί ότι η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στα σπίτια των Κατσέλη - Χηνοφώτη είναι ίδια με αυτή που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων» (Καθημερινή, 27/09/2009). Ποιον κάδο; «Στον κάδο αυτό σύμφωνα με καταθέσεις αστυνομικών, πέταξε ύποπτο υλικό την περασμένη Δευτέρα, ένας εκ των συλληφθέντων». (Καθημερινή, 27/09/2009).

    Η ιστορία της Αστυνομίας, με λίγα λόγια: οι 20χρονοι και οι καταζητούμενοι, έβαλαν τις βόμβες στα σπίτια Χηνοφώτη και Κατσέλη. Πώς το ισχυρίζεται αυτό η Αστυνομία; Επειδή υπολείμματα των δυο βομβών, ταιριάζουν με υπολείμματα υλικού που πετάχτηκε στον κάδο απορριμμάτων (προφανώς, έξω από το σπίτι - «γιάφκα»). Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, 27/09/2009, που προέρχεται από τη δικογραφία. Στην ίδια εφημερίδα, την ίδια μέρα, σε άλλο ρεπορτάζ με πηγές στην Αστυνομία, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Της εφόδου της Τετάρτης προηγήθηκε η κίνηση νεαρού (φορούσε κράνος) να πετάξει σε κάδο απορριμμάτων έξω από το διαμέρισμα του Χαλανδρίου υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών».

    Επισήμανση: ο νεαρός, προφανώς της παρέας των συλληφθέντων, που πέταξε στον κάδο(!) υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών(!!), φορούσε… κράνος(!!!). Τι συμπέρασμα μας δίνει αυτό; Ότι ο αστυνομικός που τον είδε(;) να πετάει υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών(;;) δεν τον έχει δει καθαρά, αφού φορούσε κράνος(;;;).

    3. Στο αστυνομικό ρεπορτάζ της έγκυρης «Καθημερινής», σημειώνεται επίσης: «Άλλες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι αποτυπώματα τριών από τους συλληφθέντες και τουλάχιστον δύο εκ των καταζητούμενων είχαν βρεθεί σε τμήματα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών». Αυτά, φυσικά, τα λέει η Ασφάλεια. Ας δούμε λεπτομέρειες: αποτυπώματα βρέθηκαν σε τμήματα(!) και αντικείμενα(!!) που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Δηλαδή αυτά μπορεί να είναι ρολόγια (Tag Hauer, Rolex, Swatch), σύρματα (ποιος δεν έχει σπίτι του σύρμα;), καλώδια (το προηγούμενο), χύτρες (λόγω… νέας μόδας). Τονίζω ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν τελικά ΒΡΕΘΗΚΕ ή ΟΧΙ βόμβα έτοιμη, σε χύτρα ή tefal ή τάπερ ή δίπλα στο μπριάμ, μέσα στη «γιάφκα» του Χαλανδρίου. Πουθενά, σε κανένα τουλάχιστον δημοσίευμα του έντυπου Τύπου, δεν ξεκαθαρίζεται αυτό το (εάν υπήρξε) γεγονός.
    Σημείωση: αν λοιπόν δεχτούμε ότι βρέθηκαν αποτυπώματα των παιδιών σε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ΠΡΕΠΕΙ να διευκρινιστεί ποια αντικείμενα εννοεί η Αστυνομία. Πυροκροτητές και εκρηκτική ύλη; Κατσαρόλες και σουπλά; Ρολόγια και καλώδια; Εχει σημασία, δεν νομίζετε;

    4. Τέταρτο ζήτημα. Στο δικαστικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (27/09/2009), αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τέλος του άρθρου: «Ενδιαφέρον προκαλεί το έγγραφο για την χύτρα - βόμβα που βρέθηκε στο σπίτι του Χαλανδρίου. Στην έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης που υπάρχει στη δικογραφία και υπογράφεται από τον αστυνομικό ********* δεν γίνεται μνεία στο περιεχόμενό της - αν είχε εκρηκτική ύλη - αλλά μόνον εξωτερική περιγραφή». Δεν χρειάζονται, νομίζω, επεξηγήσεις. Το όργανο περιγράφει μια… χύτρα που βρήκε. «Ομορφη, γυαλισμένη, με υπολείμματα γεμιστών με σταφίδες», μπορεί να είναι. Περιεχόμενο και, ειδικά, εκρηκτική ύλη, δεν περιγράφεται.

    5. Επίσης, στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», αναφέρεται: τονίζεται ότι τα σπίτια (σε Χαλάνδρι και Γαλάτσι), παρακολουθούνταν από την Αστυνομία από τις 13 Ιουλίου, όπως προκύπτει από έγγραφά της που περιέχονται στη δικογραφία και σημειώνεται: «Ως βασικά στοιχεία εναντίον των κατηγορουμένων εμφανίζονται στη δικογραφία καταθέσεις πέντε αστυνομικών, που παρακολουθούσαν τα δύο σπίτια. Δεν υπάρχει στοιχείο ότι «συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω», γεγονός που γεννάει υπόνοιες, αφού είχε προηγηθεί η ενέργεια εναντίον της Κατσέλη. Βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης των εμπλεκομένων θα είναι και το ερώτημα «πώς αφέθηκαν να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο Κολωνάκι, και δεν εμποδίστηκαν, αφού τους παρακολουθούσαν;». Δηλαδή, η Αστυνομία παρακολουθούσε επί τουλάχιστον δυόμιση μήνες τα δυο επίμαχα σπίτια, αλλά αδυνατεί να ισχυριστεί ότι η βόμβα βγήκε στην Κατσέλη βγήκε από ένα από αυτά, γεγονός που θα σήμαινε την «επ' αυτοφόρω σύλληψη».

    6. Στην «Ελευθεροτυπία» επίσης, αναφέρεται: «Παράλληλα, τα στοιχεία με βάση τα οποία έχουν συλληφθεί οι νεαροί είναι επί της ουσίας ένας εκρηκτικός μηχανισμός, μία κατσαρόλα, ίδια με αυτή που βρέθηκε στην κατοικία της Λούκας Κατσέλη, αλλά και κάλυκες, που εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός νεαρού στο Γαλάτσι», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το βασικό στοιχείο είναι μια... ίδια κατσαρόλα (και υπολείμματα, που αναφέρουμε παραπάνω πώς βρέθηκαν), αλλά και κάτι κάλυκες, αγνώστου προελεύσεως και τυχόν ταυτοποίησης.


      Ορισμένα επιπλέον ερωτήματα, βάσει της κοινής λογικής:

      α. Τέσσερις 20χρονοι συλλαμβάνονται και κατηγορούνται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Μένουν δυο 24ωρα στην Ασφάλεια. Ανακρίνονται. Να δεχτούμε ότι η Αστυνομία δεν χρησιμοποιεί άσχημες μεθόδους, καθότι απαγορεύεται και έχουμε Δημοκρατία. Κανένα από τα 20χρονα δεν… χέστηκε πάνω του ακούγοντας τις κατηγορίες, ώστε να σπάσει και να ομολογήσει; Κανένας γονιός δεν είπε στο παιδί του, «αγόρι μου, εάν μιλήσεις και πεις την αλήθεια θα έχεις επιείκεια από το δικαστήριο;». Κανείς δικηγόρος δεν συμβούλεψε κάτι παρόμοιο;

      β. Δεν γνωρίζουμε τη δικογραφία στο σύνολό της, παρά μόνο αποσπάσματα από τον Τύπο, που δεν θα είχε λόγο να κρύψει τυχόν… τέρατα που θα αποκαλύπτονταν σε αυτή. Αρα: είναι δυνατόν να οδηγείται η Αστυνομία στη σύλληψη τεσσάρων και στην αναζήτηση άλλων έξι, με βάση «έναν κρανοφόρο που πέταξε σε κάδο απορριμμάτων υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού»; Ποια αυτά τα υπολείμματα; Ποιος το πιστοποιεί; Ποιος εγγυάται ότι ο κρανοφόρος δεν πέταξε τα κωλόχαρτα από την τουαλέτα και κάποιο… άγιο και… μαγικό χέρι, δεν έβαλε στον ίδιο κάδο υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού;

      γ. Γιατί οι γονείς των παιδιών δεν έχουν ξεσηκώσει ακόμα τον κόσμο; Γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα το ίδιο οι δικηγόροι τους;

      δ. Το προεκλογικό κλίμα έχει κάνει τους πάντες προσεκτικούς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι μια ατυχής δήλωση (όπως η, υποτιθέμενε, της Κατσέλη), μπορεί να αλλάξει δεδομένα, με αφορμή μια υπόθεση της οποίας ακόμη δεν γνωρίζουμε όλες τις πτυχές.

      ε. Γιατί κοτσάρουμε και το άσυλο σε οποιαδήποτε υπόθεση; Τις τελευταίες ώρες διακινείται ένα σενάριο που λέει ότι κάποιοι από τους καταζητούμενους βρίσκονται σε πανεπιστημιακούς χώρους. Εκεί, δηλαδή, είναι σίγουροι ότι δεν θα τους πιάσουν; Ηλίθιο επιχείρημα και σενάριο.

      στ. Σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ, αναμένονται και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων. Αν υπάρχει κάποιος ειδικός ας εξηγήσει, αλλά προσωπικά αμφιβάλλω για το εξής: είναι πολύ δύσκολο ένα αποτύπωμα να μεταφερθεί κάπου; Εκτιμώ πως όχι.

      ζ. Γιατί, τέλος, στη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ την περασμένη εβδομάδα, μια μέρα μετά τη σύλληψη των τεσσάρων, ο αξιωματικός σχεδόν... φώναζε ότι η Αστυνομία δεν κάνει παρακολουθήσεις; Ποια λεπτομέρεια ήθελε να προλάβει;



        Ελπίζω ότι από Δευτέρα, ίσως και από σήμερα, μετά τις απολογίες των συλληφθέντων, θα ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα και θα δοθούν ορισμένες συγκεκριμένες απαντήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι ζούμε, ακόμα, σε μια Δημοκρατία και πως υπάρχει εν ισχύ ακόμα η αρχή «ουδείς ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» και όχι το αντίθετο. Οι αρχές οφείλουν να αποδείξουν την ενοχή και όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του.





        Δεν υπάρχουν σχόλια: