Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Μια μη είδηση που έβγαλε ειδήσεις...



Μια μνημειώδης γκάφα και μια αντρίκεια συγνώμη. Στη ζυγαριά φυσικά κερδίζει η πρώτη. Στην ουσία, το δύσκολο είναι η δεύτερη. Την περασμένη Κυριακή, το «ΒΗΜΑ», η «Ελευθεροτυπία» και το «Εθνος» δημοσίευσαν σε μέρος της Α' Εκδοσής τους ένα ρεπορτάζ για τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στο περιθώριο των εγκαινίων για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα εγκαίνια έγιναν, ο Ερντογάν δεν ήρθε και κατά συνέπεια καμία συνάντηση δεν έγινε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.
Το διαδίκτυο και τα ενημερωτικά μπλογς ανέδειξαν το θέμα, στοχεύοντας κυρίως στο «ΒΗΜΑ», παρότι και τα τρία δημοσιεύματα απηχούσαν το ίδιο ύφος για το περιεχόμενο της συνάντησης και μιλούσαν για ψυχρότητα μεταξύ των «κουμπάρων». Από μια γκάφα εξάγεται και το συμπέρασμα της εγκυρότητας, θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει. Αλλες προσδοκίες έχεις από τον «έγκυρο», άλλες από τον λιγότερο «έγκυρο». Ούτως ή άλλως πάντως, ο ΔΟΛ πάντα προκαλεί ίντριγκες και αντιδράσεις, περισσότερο από κάθε άλλο συγκρότημα στην Ελλάδα.
Η αντρίκεια συγνώμη. Πιεζόμενος ίσως από το μέγεθος των αντιδράσεων, ή απλώς αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της γκάφας, ο εκδότης του «ΒΗΜΑτος», Σταύρος Ψυχάρης, με δικό του σχόλιο πρώτα στο διαδίκτυο και μετά εντύπως, χαρακτήρισε «μνημειώδη» την γκάφα και εξήγησε τα «εσωτερικά» της δουλειάς, των εφημερίδων. Το λάθος δεν διορθώνεται αλλά η πρόβλεψη για να μην επαναληφθεί είναι επιβεβλημένη.
Αυτό που κάποιος θα έπρεπε να σχολιάσει στο όλο θέμα, είναι το εξής ρεαλιστικό: ερχόταν ή δεν ερχόταν ο Ερντογάν, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Μαξίμου θα πληροφορούνταν το κλίμα της συνάντησης από εκείνες ακριβώς τις πηγές που πληροφορήθηκαν και το «μαϊμού» ραντεβού που οδήγησε στην γκάφα, τις διαρροές προ της συνάντησης δηλαδή. Ουδείς ή ελάχιστοι, μπορούν να διεισδύσουν στο αντίπαλο στρατόπεδο, του τούρκου ηγέτη, για να πληροφορηθούν τη δική του εκδοχή, διασταυρώνοντας τις πηγές τους. Επίσης, στη διεθνή διπλωματία αλλά σχεδόν και σε κάθε διμερή συνάντηση δίχως πολλούς παρισταμένους, ο Τύπος πάντα μαθαίνει όσα οι άλλοι θέλουν να τον πληροφορήσουν.
Κατά συνέπεια, η είδηση που βγήκε από μια... μη είδηση, είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο ήθελε να διαρρεύσει ψυχρό κλίμα στην προγραμματισμένη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν, είτε για λόγους ουσίας είτε για λόγους επικοινωνιακούς: είτε επειδή ήταν είτε επειδή έπρεπε να φανεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι χολωμένος με τον κουμπάρο του για μια σειρά θεμάτων.
Καταλήγοντας, η γκάφα έβγαλε είδηση, παρότι η εγκυμονούσα ειδήσεις συνάντηση, δεν πραγματοποιήθηκε. Το ότι κατεγράφη ως είδηση και ως συνάντηση, είναι σαφώς λάθος. Το ότι λόγω του λάθους, έγιναν γνωστές οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής, έστω και για λαϊκή και εσωτερική κατανάλωση, είναι ακόμη σημαντικότερο από οποιοδήποτε ρεπορτάζ θα κάλυπτε την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: